LIST MASLINE U SLUŽBI IMUNITETA KOŽE I SLUZOKOŽE

KAKO PREPOZNATI ŠTETNE SASTOJKE U KOZMETICI
15 marta, 2023

List masline jedan je od nus proizvoda uzgajanja maslina koji se prikuplja prilikom orezivanja stabala. Masline se najviše uzgajaju na podneblju Mediterana, a stabla su vrlo cenjena i zaštićena.

ZA ŠTA SE KORISTI EKSTRAKT LISTA MASLINE?

List masline sadrži znatne koncentracije polifenolnih jedinjenja koja se ekstrahuju i primenjuju u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Polifenolima iz lista, ploda i ulja masline pripisuju se lekovita svojstva, zbog čega se ekstrakti lišća maslina koriste u lečenju dijabetesa, hipertenzije, bolesti želuca, astme i mnogih drugih bolesti.

U kozmetičkoj industriji, ekstrakt lista masline koristi se u proizvodima za zaštitu od sunca, kremama protiv bora i kozmetici za glatku, hidriranu i elastičnu kožu. Najzastupljeniji u listu masline je polifenol oleuropein.

Oleuropein je moćan fito-nutrijent koji štiti, umiruje i neguje kožu. On je odgovoran za protivupalni efekat lista masline i njegovu sposobnost da umiri iritacije. Pored toga, maslinovo lišće sadrži hidroksi-tirozol, jedan od najmoćnijih antioksidanasa ikada otkrivenih. Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala, koji negativno utiču na ćelijske strukture. Oni su čuvari naših ćelija.

KOJI JE NAJBOLJI SPREJ ZA NOS?

Srebrosept sprej kurkuma i maslinov list sadrži mnoštvo prirodnih antioksidanasa iz kurkume i lista masline, uz srebro koje je blagi antiseptik. Tu su još i MSM, pantenol i alantoin koji hidriraju i umiruju, kao i niacinamid. Predstavlja odlično rešenje za ispiranje nosa kod alergija, iritacija nosa, alergijske kijavice, kao i za svakodnevnu higijenu osetljivog nosa.

ZAŠTO JE VAŽNO REDOVNO ISPIRANJE NOSA?

Redovna toaleta nosa, posle boravka u zatvorenom prostoru, sprejevima koji imaju antimikrobno i zaštitno delovanje, posebno je važna za vreme epidemije Covid-19, kao i u toku zimskog perioda kada vladaju respiratorne infekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *